星期三, 9月 19, 2007

挑!

*以下感想為配合電影而加入「富本地色彩之助語詞」,敬請留意。

電台廣告說這齣電影發現女人驚世秘密,是甚麼?
神在這裡顯現了神跡,紅海化成女性兩腳之間,逃不出埃及軍隊之餘,自己還淹沒其中。

如果原文的《出埃及記》有帶領含意的話,我相信現代的《出》都做到了。廣管局亦明白時移世易,首度開放粗言穢語而定為2B級,令更多觀眾能親親真正本地文化精粹。而我則在影院內發現另一秘密,就係香港人既態度原來好撚樂觀同開放,佢地係戲院入面聽「粗口」聽得幾撚開心呀,唔講真係以為睇緊賀歲片,不過能夠帶畀觀眾咁鳩多歡樂應該都係意料之外。但係戲院入面既觀眾可以連三十五蚊都慳番,落到西洋菜街,乜野戇鳩笨柒幪撚都有齊,成打器官掛晒係個嘴度任君選擇。始於畀錢睇戲梗係要盡慶,張家輝個角色應該唔好淨係口講,直頭兜口兜面打埋個飛機,咁就拍撚爛手掌嗌抵喇。

相反家庭觀眾既接受能力就底好多喇,發哥係《秋天的童話》同《美女廚房》劏魚都畀人投訴既時候,我真係覺得呢度道德淪亡兼反智。《港男》無人投訴又唔出奇喎,因為班評判同家庭觀眾心內面都可能講緊溫碧霞句對白,「...我啦!」。

耶和華下一步要安排甚麼?
不如老師先
安排本片於校內播放,先教通識,後話保育啦。

3 Comments:

Anonymous c# said...

唉,呢個年代嘅人係咁撚反智㗎啦!再遲多幾年,喺電視講「黐線」都俾人投訴,喺戲院入面講「戇鳩」都變一級!藝術色情文化粗言大兜亂!

3:52 下午  
Blogger ks said...

我第一時間話刪除生物科啦,又講器官又有交配,三級也。

4:36 下午  
Anonymous c# said...

Ha...

5:34 下午  

發佈留言

<< Home

您 衹 可 到 這 裡, 不 可 越 過。